Have an account? Sign in or Sign up

RUČNI PRTLJAG

RUČNI PRTLJAG

U putničku kabinu putnici sa sobom, prema važećim pravilima u civilnom aviosaobraćaju , mogu besplatno uneti ručni prtljag. Zbog ograničenja u prostoru, aviokompanije su jasno utvrdile pravila koja su vezana za prevoz ručnog prtljaga. Uobičajena pravila koja važe kod većine aviokompanija da ručni prtljag može da stane u pregradu za prtljag i da ga putnik sam može podići i spakovati. Alternativa je da se prtljag može smestiti i ispod sedišta, ali tako da ne ometa prolaz ili prostor za putnike.

Zbog nosivosti aviona, aviokompanije propisuju i težinu ručnog prtljaga i ona zavisi od tipa aviona ili od aviokompaniskih pravila i poslovne politike, tako da ručni prtljag moze biti od 6 do 12 kg, dok za putnike u višim klasama kompanije dozvoljavaju I više ručnog prtljaga. Da bi samnjili gužvu u putničkoj kabini aviokompanije su uvele i kolicinsko ograničenje za ručni prtljag. Prema ovom pravilu dozvoljeno je unošenje jednog komada ručnog prtljaga za putnike u ekonomskoj klasi, dok putnici u biznis klasi mogu poneti i dva komada ručnog prtljaga. Uobičajena maksimalna dimenzija ručnog prtljaga su 55x40x20cm ili 115cm u zbiru. Medjutim, u zavisnosti od aviokompanije mogu se sresti i druge dimenzije, a najveće dimenzije su 56x43x25cm. U dimenzije se računaju spoljne ivice torbe i drške i točkići.

Kod svih aviokompanija izuzetke čine kaputi i jakne putnika, kišobran, torbica sa malim fotoaparatom (ne profesionalnim), štap za pomoć pri kretanju, štake, sklopiva invalidska kolica, sklopiva kolica za bebe. Ove stvari se ne računaju u ručni prtljag i mogu se bez problema uneti u putničku kabinu.

U ručnom prtljagu se ne smeju nalaziti ostri i zapaljivi predmeti, dok za tečnosti, gelove i aerosoli postoje ograničenja. Tecnosti, gelovi i aerosoli mogu biti upakovani u posude maksimalne zapremine do 100ml, a ukupna dozvoljena kolicina po putniku je 1000ml. Sve posude sa tecnostima moraju biti spakovane u providne vrecice maksimalne zapremine 1000ml koje prilikom rendgenske kontrole treba predate odvojeno od ostatka ručnog prtljaga. Takodje, treba je dati službenom licu na uvid.

Izuzetak mogu činiti:  lekovi koji su neophodni putniku uz izajvu ličnog lekara, hrana za bebe, kupljeni artikli u Duty free prodavnicama na aerodromu u tranzitnoj zoni, samo ako su propisno zapakovani (u providnoj kesi koja je zapečaćena i u kojoj je spakovan fiskalni račun). U putničku kabinu se mogu još uneti  pribor za nokte ali bez sečiva i turpije, lap-top računar, PDA uredjaj, mobilni telefon, ali njihova upotreba tokom leta može biti predmet ograničenja, upaljač jedan po putniku, šibice koje se ne mogu upaliti trenjem. Više informacija pre leta mozete naći kod izabrane aviokompanije.

Službenik bezbednosti ima pravo oduzeti sve nedozvoljene predmete i materije na proveri ručnog prtljaga prilikom ulaska na gejt.

Kabinsko osoblje ima pravo da zahteva da se ručni prtljag nepropisanih dimenzija preda kao registrovani prtljag ili da se prepakuje na drugi način tako da ispuni propisane standarde.

Comments are closed.