Have an account? Sign in or Sign up

PUT U KEMET (VELIKA EGIPATSKA TURA)

Putovanje u Egipat bi trebalo da se nadje na svačijoj listi jer spada u ona iskustva koja imaš "Jednom u životu!" Naša agencija je dugi niz godina klijentima pomagala da otkriju čari Egipta pa i vama predlažemo da isplanirate svoj odlazak.

Dan 1: BEOGRAD - KAIRO | Let za Kairo prema aktuelnom redu letenja.

Dan 2: KAIRO – MEMFIS – SAKARA – DAHŠUR – LIŠT – FAJUM | Doručak. Polazak prema staroj prestonici Memfisu gde se nalazi alabasterna sfinga i kolosalna statua Ramzesa II. Nastavak prema Sakari gde je lociran kompleks pogrebnog hrama faraona Džosera i stepenasta piramida. Obilazak male Unasove piramide i Tijeve mastabe. Nastavak vožnje prema dvema piramidama koje pripisuju faraonu Snofru – prelomljena i crvena piramida. Odlazak do Fajuma, oaze pored slanog jezera. Smeštaj u hotel koji je nekada bio letnjikovac kralja Faruka. Večera i noćenje.

Dan 3: FAJUM – MEIDUM – KAIRO | Doručak. Nastavak putovanja za Meidum, obilazak piramide koja pripada faraonima starih dinastija. Povratak prema Kairu. Obilazak platoa Gize gde se nalazi remek delo arhitekture piramida u Egiptu – velika Keopsova piramida, piramida i dolinski hram faraona Kefrena, Mikerinova piramida i Sfinga. Povratak u hotel, večera i noćenje.

Dan 4: KAIRO – ASUAN | Doručak. Polazak u obilazak starog dela Kaira i koptske četvrti. Poseta starim sinagogama i crkvama. Nastavak prema citadeli odakle se pruža pogled na ceo Kairo, poseta an-Nasr Mohamed džamiji i džamiji Mohamed Ali. Završetak dana na Kan el Kalili bazaru. Uveče transfer na železničku stanicu, ukrcavanje na voz za Asuan.

Dan 5: ASUAN | Dolazak voza u ranim jutarnjim časovima. Polazak prema ostrvu gde se nalazi hram File, jedan od hramova koji je gradnjom asuanske brane prenet sa originalnog mesta. Obilazak hrama posvećenog boginji Izidi i čuvenoj mitološkoj priči o oživljavanja Ozirisa. Povratak u Asuan, obilazak nedovršenog obeliska gde se u starom kamenolomu vidi isečen ali nezavršen obelisk. Nastavak prema čuvenoj brani koja je stvorila veštačko jezero Naser. Odlazak do hotela i slobodno vreme... Večera i noćenje.

Dan 6: ASUAN – ABU SIMBEL – ASUAN | Doručak. Polazak u ranim jutarnjim časovima za Abu Simbel – mesto gde se nalazi hram Ramzesa II i njegove žene Nefertari. Ovaj kompleks je čuven po velikoj akciji, koja je sprovedena sedamdesetih godina, spašavanja hrama od poplave nakon gradnje asuanske brane. Hram je sečen u kamene blokove i prebačen sa originalnog mesta na veštački stvoreno brdo i postavljen tako da dva puta godišnje Sunce obasjava dve sedeće figure Ramzesa II i Amona na prestolu, koji se nalazi na kraju dugačkog hodnika. Povratak u Asuan. Ukrcavanje na brod, ručak i odmor. Popodne vožnja felukama – jedrilicama do ostrva Kičiner i Elefantina. Povratak na brod, večera i svečani koktel dobrodošlice...

Dan 7: ASUAN – KOMOMBO (KRSTARENJE) | Isplovljavanje broda za Komombo. Doručak na brodu i plovidba... Ručak. Dolazak do Komomba. Obilazak ovog dvostrukog hrama posvećenog Sobeku i Haroerisu – dva ratnička boga iz Donjeg i Gornjeg Egipta. Nastavak prema Edfu.... Večera na brodu.

Dan 8: EDFU – LUKSOR (KRSTARENJE) | Dolazak u ranim jutarnjim časovima u Edfu. Silazak sa broda i vožnja kočijama do hrama. Obilazak hrama posvećenog bogu Horusu, koji je poznat i po tome sto je najbolje očuvani hram. Povratak na brod i doručak. Odmor i ručak na brodu. Dolazak u popodnevnim časovima u Luksor. Obilazak dva kompleksa – Luksor i Karnak hram. Povratak na brod, večera i noćenje.

Dan 9: LUKSOR – ZAPADNA OBALA | Doručak. Napuštanje broda i polazak na Zapadnu obalu. Odlazak do Doline kraljeva (obilazak 3 grobnice), nastavak prema Deir el Bahari-ju. Obilazak hrama kraljice Hatšepsut i boginje Hator. Nastavak obilaska velikog kompleksa Medinet Habu i Ramzeseuma. U povratku obilazak Memnonovih kolosa; povratak na istočnu obalu. Transfer do hotela, večera i noćnje.

Dan 10: ABIDOS – DENDERA | Doručak. Napuštanje hotela i polazak za Denderu. Kratak obilazak hrama posvećenog boginji Hator koji čuva „astronomsku tavanicu“ – tavanicu sa zodijačkim znacima. Nastavak prema Abidosu. Obilazak veoma reprezentativnog hrama Ramzesa II i Setija I koji je posvećen Ozirisu. Ovo je bio jedan od najsvetijih hramova toga vremena za koji se verovalo da je grobno mesto samog Ozirisa, kralja podzemnog sveta i sudije u „velikom sudu“. Najbolje je sačuvan hram Setija I, Ozirion, dok je jedan deo hrama pod vodom. Hram krije prosoriju sa hartušima svih vladara Egipta. Povratak u Luksor. Obilazak muzeja u Luksoru. Ukrcavanje na voz i polazak za Kairo.

Dan 11: KAIRO | Dolazak u Kairo. Smeštaj u hotel i odmor. Popodne obilazak kairskog muzeja koji ima najbogatiju riznicu staroegipatskog arheološkog blaga. Obilazak Tut-Ankh-Amonovog blaga, Narmerove pobedničke palete, .... slobodno vreme. Povratak u hotel, večera i noćenje.

Dan 12: KAIRO – ALEKSANDRIJA – KAIRO | Doručak i polazak prema Aleksandriji. Obilazak ovog helenskog grada na obali Mediterana. Prolazak pored Kait bej-a gde se nekada nalazilo jedno od svetskih antičkih čuda – Faros; obilazak Pompejevog stuba, odeona,..... Završetak obilaska u Montazi, velikoj bašti gde se nalazi letnja rezidencija kralja Faruka. Slobodno vreme do večernjih sati. Povratak za Kairo i odlazak na aerodrom.

Dan 13: KAIRO – BEOGRAD | Let za beograd prema aktuelnom redu letenja.

Aranžman obuhvata: dva polupansiona i jedan B&B u Kairu (hotel sa 4*/5*), jedan polupansion u hotelima u Fajumu (hotel 4*), u Asuanu (hotel 4*), tri puna pansiona na brodu sa 4*, povratna vozna karta I klasa (pulman sedišta – doručak i večera nisu uključeni u vozu) na relaciji Kairo – Asuan / Luksor – Kairo, sve ulaznice i transfere kao i troškove vodiča, povratna avio karta na relaciji Beograd – Kairo / Kairo – Beograd.

 Cena avio karte zavisi od trenutno raspoloživih mesta na klasama.

Pozovite nas i proverite cene  prema vašim željenim datumima.

Comments are closed.