Have an account? Sign in or Sign up

KLASE U AVIO SAOBRAĆAJU

KLASE U AVIO SAOBRAĆAJU

U izboru putne klase, pri kupovini avio karte, putnik se odlučuje za usluge koje kompanija nudi prema sopstvenim pravilima. Sve putne klase osim drugačije putničke kabine, različitog keteringa i zabave na letu, putnicima nude i rizličite nivoe zemaljskih usluga. Pri objavljivanju ili oglašavanju, cena avio katre uvek se odnosi na povratnu kartu u ekonomskoj klasi, osim ako nije drugačije naznačeno. Najjeftinije karte se uvek odnose na prevoz u ekonomskoj klasi.

Prva klasa (prvi razred, luks klasa, premijum klasa)

luksuz-avioni-qataairways_1

Prva klasa je najluksuznija klasa na redovnim linijama i mali broj avio kompanija je poseduje. Značajno se razlikuje od svih ostalih klasa i za nju je potreban najveći avion. Putnici prve klase zapravo dobijaju izolovane i veoma udobne kabine u kojima se mogu opustiti i odmoriti tokom leta, ali i obavljati svoj posao ukoliko za tim postoji potreba. Sedišta su najnovije tehnologije i veoma jednostavno se mogu pretvoriti u krevet. U ponudi su zasebni audio-video uredjaji kao i internet. Usluga prve klase je gotovo identična kakvu bi putnik imao na privatnom letu.

 

 

 

Biznis klasa(viša klasa, prvi razred)

biznis-klasa

Kako sve avio konpanije nemaju prvu klasu, onda je biznis klasa često najbolji paket usluga koji avio kompanija nudi svojim putnicima.  U biznis klasi sedišta su veća, šira i udobnija, razmak izmedju susednih sedišta je veći kao i razmak izmedju redova, što povećava prostor za noge. Da bi sve ove pogodnosti bile moguće, dimenzije sedišta su drugačija nego u ekonomskoj klasi. Biznis klasa obuhvata nekoliko prvih redova u putničkoj kabini koja su od ostatka odvojeni zavesom ili  pregradom. Pun efekat postiže na dužim letovima kada je udobnost tokom dugog putovanja veoma važna. Putnici u biznis klasi dobijaju najkvalitetniji obroka, imaju veći izbor zabave tokom leta i brojne druge pogodnosti u pogledu fleksibilnijih tarifnih pravila i samog putovanja. Avio kompanije samostalno odredjuju uslove i usluge koje ce biti ponudjene puticima.

Premium ekonimska klasa( Ekonomy plus)

hipreview_(2)

Ona je formirana kao medjuklasa - kao restriktivna biznis klasa ili povlašćena ekonomska klasa. Cena karata za premium ekonomsku klasu su više od tarifa za standarnu ekonomsku klasu, a niže su od tarifa za standnardu biznis klasu. Ova klasa se u avionu nalazi obično iza biznis klase, a ispred ekonomske klase. Putnicima su na raspolaganju veća i udobnija sedišta, koja se obaraju pod većim uglom. Osim boljeg sistema zabave, keterig je bolji nego u ekonomskoj klasi i može se porediti sa onim u biznis klasi.

 

 

 

Ekonomska klasa

air_serbia_a319_fedelzet

Najveći deo putničke kabine aviona je prilagodjen ekonomskoj klasi. U ovoj klasi sedišta su klasična, delimično obarajuća sa standardnim prostorom za noge i razmakom izmedju susednih sedišta, kao i širinom sedišta. Ovi parametri, koji odredjuju stepen konfora putnika, mogu se razlikovati u zavisnosti da li se radi o avionu za regionalne ili interkontinentalne letove. Usluga u ekonomskoj klasi se razlikuje u zavisnosti od avio kompanije. U ekonomskoj klasi putnici dobijaju standardan obrok i piće, imaju na raspolaganju magazine a mogu imati svako po svoj moniotor na sedištu ispred, takodje u zavisnosti od avio kompanije. Hrana i piće u ekonomskoj klasi zavise i od trajanja leta. Na kraćim letovima nekada se samo poslužuju kafa, sok, kikiriki ili krekeri, a ponekad i sendvič. Na srednje dugim letovima služe se obroci koji su tipski i mogu biti hladni ili topli, a njihov izbor zavisi od doba dana. Na dužim letovima putnici dobijaju bogatiji obrok, a u zavisnosti od dužine leta mogu biti poslužena i dva–tri obroka.

 

Comments are closed.