Have an account? Sign in or Sign up

Avon dame u Pragu

Avon dame u Pragu

Ove godine najbolje Avon Dame su putovale u Prag. Pogledajte kako su se provele. - tekst i fotografije preuzete su iz Fokus magazina kompanije Avon.


Naše najbolje Avon Dame i Gospoda proslavili su svoje uspehe u glavnom gradu Češke, „zlatnom gradu” ili „gradu stotinu tornjeva” – Pragu.Ovaj magični grad mostova, katedrala, zlatnihtornjeva i crkvenih kupola, leži na reci Vltavi i poseduje najočuvanije srednjevekovno gradsko jezgro u Evropi, kao i sve atribute jednog od najmodernijih evropskih gradova.


Polazna tačka u razgledanju grada bila je Venečeslavov trg, zatim Staromjetske namjesti i Trg starog grada, koji je stecište svih koji dođu u Prag i središte starog praškog jezgra. Najpoznatije obeležje ovog grada svakako je jedanod najstarijih srednjovekovnih astronomskih časovnika -Orloj na Gradskoj kući.

Sa trga smo se uputili čuvenom Pariškom ulicom do Jevrejske četvrti i najstarije i najznačajnije sinagoge na svetu u čijoj je neposrednoj okolini sahranjen čuveni Franc Kafka.

Poseban doživljaj je šetnja prelepim Karlovim mostom, simbolom Praga kao i krstarenje brodom na Vltavi koja je inspirisala velikog češkog kompozitora Smetanu da realizuje brilijantnu simfonijsku poemu pod njenim imenom.

Najomiljenije odredište posetilaca Praga su Praški dvorac i Hradčani iz 9. veka, mesto na kojem se nalazi zvanična rezidencija predsednika i važi za najveći evropski zamak u Evropi pod zaštitom Uneska, a u Ginisovoj knjizi rekorda registrovan je kao najveći dvorac na svetu. Ove dve znamenitosti dominiraju panoramom grada na Vltavi i prava su riznica umetničkih i arhitektonskih dostignuća.

U blizini je Zlatna ulica, kojom se stiže do kuće u kojoj je živeo Franc Kafka. Zastali smo da predahnemo uz čuveno češko pivo i sa vidikovca te ulice još jednom nakratko osetimo
energiju Zlatnog grada.

Izlet do najčuvenijeg zamka Karlštejn premašio je sva naša očekivanja. Na samo 25 km od Praga, sagrađen na litici iznad reke Berounka, sve nas je ostavio bez daha.

Prag je sve ono što smo videli i još mnogo toga... jedan od najlepših gradova Evrope, drevna prestonica smeštena na obalama reke Vltave, u srcu Boemije, prava destinacija za sve one koji uživaju u lepoti, kulturi i tradiciji... Ko nije bio u Pragu mora otići, a ko je bio sigurno će se vratiti. Naše Avon putovanje u Prag je bilo priča koja će svakom od nas ostati u srcu zauvek!

Comments are closed.